Skip to content
Levenslicht Doetinchem

Motie Levenslicht

Ieder jaar wordt rond 27 januari stilgestaan bij de slachtoffers van de Holocaust. Op 27 januari 2020 is het 75 jaar geleden dat concentratie- en vernietigingskamp Auschwitz, hét internationale symbool van de Holocaust, werd bevrijd. 

Om mensen in hun eigen gemeente te betrekken bij dit oorlogsverleden, is op verzoek van het Nationaal Comité 4 en 5 mei een tijdelijk lichtmonument ontworpen door kunstenaar en innovator Daan Roosegaarde: Levenslicht.

Dit is de eerste alinea die te lezen is op de pagina Levenslicht van het nationaal comité 4 en 5 mei .

Geen Doetinchem

In de Gelderlander op 19 november konden wij lezen dat, Aalten, Bronckhorst, Doesburg, Oude IJsselstreek, Oost Gelre, Montferland en Winterswijk mee doen aan levenslicht.

En u hoorde het al in mijn rijtje helaas staat Doetinchem hier alweer niet tussen. 

Het ontwerp is afgeleid van het joodse gebruik om bij een bezoek aan een graf een steentje op de grafsteen achter te laten, in totaal zijn het 104.000 steentjes. het aantal steentjes dat overeenkomt met het aantal joden, Roma’s en sinti’s die na na Tweede Wereldoorlog niet terugkeerde. 

Speciaal voor scholen ontwikkelt het Joods Cultureel Kwartier (JCK) een online leeromgeving die aansluit bij Levenslicht. Leerlingen vanaf 10 jaar leren over en onderzoeken joods leven in hun buurt en herdenken slachtoffers van de Holocaust, wat is er mooier als deze kinderen ook zo dadelijk de mogelijkheid hebben om Levenslicht in Doetinchem te kunnen bekijken.

Nooit vergeten

Lokaal Belang Doetinchem is van mening dat we nooit mogen vergeten wat er tijdens de Tweede Wereldoorlog is gebeurd. Wij hebben het geluk dat we al bijna  75 jaar in vrijheid mogen leven. Daarom hebben wij de motie levenslicht ingediend, deze motie is unaniem aangenomen.

Ondernemer | Doetinchemmer | Betrokken | Fractievoorzitter Lokaal Belang Doetinchem | Programmateam Stadsfeest Doetinchem

Back To Top