Skip to content

Motie Nationaal Holocaust Namenmonument

Ruim 102.000 slachtoffers van de Holocaust krijgen 70 jaar na de Tweede Wereldoorlog een eigen monument. In Amsterdam zal een monument verrijzen met alle namen van de Nederlandse Holocaustslachtoffers die geen graf hebben. Alle namen van Joden, Sinti en Roma die vanuit Nederland zijn vervolgd en gedeporteerd, alsmede gedeporteerde Nederlandse Joden woonachtig in andere landen, die in naziconcentratie- en vernietigingskampen zijn vermoord, alsook zij die zijn omgekomen door honger of uitputting tijdens transporten en dodenmarsen en waar geen graf van bekend. Daarmee krijgt Nederland eindelijk een tastbaar gedenkteken waar 102.000 Joden en 220 Sinti en Roma zowel individueel als collectief kunnen worden herdacht. Tot nog toe kent Nederland geen monument waar elk individueel slachtoffer van de Holocaust met naam en toenaam wordt genoemd.

Er zijn veel plaatsen waar slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog worden herdacht, maar een monument met de namen van alle Nederlandse slachtoffers van de Holocaust op één centrale plek is er nog niet. Voor nabestaanden is zo’n monument van grote waarde. Er is immers geen graf waar zij heen kunnen om hun familie te gedenken

Daarnaast dient het namenmonument een educatief doel. Geen enkel monument in Nederland kan de onwaarschijnlijke omvang van de vernietiging zo inzichtelijk maken als een namenmonument met meer dan 102.000 afzonderlijke namen van slachtoffers. Zo waarschuwt het monument ook volgende generaties voor de afschuwelijke gevolgen die racisme en discriminatie uiteindelijk kunnen hebben.

Niet alle Joden zijn vermoord in de gaskamers van vernietigingskampen zoals Auschwitz- Birkenau, Treblinka, Belzec, Majdanek, Chelmno en Sobibor. Velen zijn omgekomen door massa-executies, ziekte, honger, uitputting of het verrichten van slavenarbeid. Het Holocaust Namenmonument Nederland herdenkt al deze slachtoffers.
Het Nederlandse Auschwitz Comité heeft samen met de Pools-Joodse architect Daniel Libeskind op 16 december 2016 het nieuwe ontwerp voor het Holocaust Namenmonument Nederland gepresenteerd. Dit nationale monument komt – meer dan 70 jaar na afloop van de Tweede Wereldoorlog – in het hart van het Joods Kwartier in Amsterdam, daar waar het zich heeft afgespeeld.

Met het produceren van circa 130.000 bakstenen door baksteenfabrikant Rodruza is de realisatie van het Nationaal Holocaust Namenmonument op 13 juli 2017 definitief van start gegaan. Sinds de presentatie in december 2016 van de plannen door architect Daniel Libeskind, is er achter de schermen door een team van architecten en specialisten hard gewerkt aan de verdere uitwerking van het ontwerp. Een belangrijk onderdeel daarvan was de ontwikkeling van een speciale baksteen (kleur, maat en samenstelling). Dit is gebeurd in nauwe samenwerking met baksteenfabrikant Rodruza, die eerder al had aangegeven de productie voor haar rekening te willen nemen. De productie neemt enkele weken in beslag, van klei tot volledig afgewerkte baksteen. Vervolgens zullen de stenen elk individueel worden gegraveerd.

De financiering van het Holocaust Namenmonument Nederland berust in hoofdzaak op adoptie van namen en sponsoring. Het adoptieprogramma stelt iedereen in Nederland en daarbuiten in staat bij te dragen aan de totstandkoming van dit bijzondere monument.

Sfeerimpresie Nationale Holocaust Namenmonument

Raadslopvolger voor Lokaal Belang Doetinchem | Werkzaam bij RWS als intern opdrachtgever (regisseur) & adviseur infra en verkeer. | VVN afd. Doetinchem

Back To Top